Tilbage til oversigten over Fondens artikler

02.05.2024

Hev tre priser hjem: Fem unge overrasker med løsning på globalt problem

Med ord om vigtigheden af innovation og den kommende iværksætterstrategi skød erhvervsminister, Morten Bødskov, gang i DM i Company Programme - en entreprenørskabskonkurrence for ungdomsuddannelser - torsdag morgen. Vinderne overbeviste dommerne med en innovativ løsning på en global problemstilling.

Erhvervsminister Morten Bødskov blev budt på første drink allerede kl. 8.55 af nogle af de friske DM-finalister - og selvom han sagde “nej tak”, blev det alligevel en festlig dag i Industriens Hus.

40 finalehold fra ungdomsuddannelser landet over skulle forsøge at overbevise dommerne om, at deres idé var den bedste. Feltet var snævret ind fra hele 2.000 elever i de indledende regionale runder.

“Det danske potentiale for iværksætteri er endnu ikke forløst, og derfor er det vigtigt, at I er her i dag. Vi skal gøre mere for at forløse potentialet med den iværksætterstrategi, som regeringen snart er klar med. Vi skal understøtte jer og sikre jer rammerne for at kunne forløse jeres drømme,” sagde ministeren i sin åbningstale.

Han var således med til at sætte gang i begivenheden torsdag morgen, da Fonden for Entreprenørskab for 30. gang afholdt Danmarksmesterskabet i det såkaldte Company Programme - en entreprenørskabskonkurrence.

Fra Lars Sandahl, adm. direktør i Dansk Industri, lød det:

Et stort tillykke til vinderne af DM i Entreprenørskab 2024, og et lige så stort tillykke til alle de hold, der stillede op for deres mod, kreativitet og innovationskraft. Jeg er dybt imponeret over de løsninger, holdene har skabt som en del af Company Programme. Det viser, hvor vigtigt det er at bringe entreprenørskab ind i unges uddannelsesforløb, så vi kan få deres gode ideer ud at leve og gøre en positiv forskel for vores samfund. Vi har brug for flere iværksættere, og det er særligt positivt at mærke iderigdommen og gejsten hos de unge. Derfor bakker vi i DI stærkt op om Fonden for Entreprenørskabs arbejde

Det var i hvert fald et bredt og kreativt felt af projekter, der blev præsenteret i torsdagens finale. Idéer om sådan noget som en platform til sikker handel af afbudsrejser, et bedre og mere bæredygtigt alternativ til tamponer, ergonomiske hæklenåle, et produkt, der kan gøre biler og andre køretøjer CO2-neutrale eller smagssirup til drinks. Sidstnævnte var dem, der tilbød en smagsprøve til erhvervsministeren.

Men vinderne?

Det blev 99Robotics, der løb med sejren og dermed titlen som Danmarksmestre i entreprenørskab blandt ungdomsuddannelser. Det gjorde de med en robot til at plante dækafgrøder mellem majsrækkerne og dermed mindske CO2-udledningen markant.

“Min mor har lært mig at pakke til det bedst mulige scenarie, så jeg har faktisk en flaske champagne med,” sagde Lucas Hauge, som er en af fem medlemmer i 99Robotics.

De fem unge mennesker kom fra Herningsholm Erhvervsskole, Herning, og Gymnasiet HHX Ringkøbing og løb med præmien på 25.000 kr. til videreudvikling af projektet, hvor prototypen skal testes i kommende majs-sæson, som er over sommeren.

Men det blev ikke kun til en førsteplads. 99Robotics vandt også særpriserne for bæredygtighed og desuden Euronexts The Blue Challenge.

“Det er slet ikke til at tro. Vi havde været fint tilfreds med én af priserne - eller bare en tredjeplads,” sagde Lucas Hauge.

Lige i hælene på 99Robotics kom Rebox fra Herningsholm, Ikast, og tog andenpladsen samt en præmie på 15.000 kr. Deres produkt består af en membran til pizzabakker, der skal gøre det muligt at genanvende pappet fra bakkerne i stedet for at brænde dem. 

“Det var i hvert fald en overraskelse. Vi troede sådan set, at løbet var kørt, da vi ikke vandt en af særpriserne,” sagde Lucas Agerholm Jensen fra Rebox-holdet.

Sidste podieplads gik så til gruppen Astmask fra Herningsholm, Herning. Holdet har udviklet en astmamaske til børn, der gør medicinering lettere og dermed forbedrer astmabehandling.

“Vi er overraskede, men så glade for at kunne gøre en forskel. Min egen lillebror har astma, og jeg ved, at det kommer til at gøre en forskel. Nu er det bare megafedt, at vi har fået penge til at udvikle det videre,” sagde Freja Egebæk - en af de studerende bag.

I alt pitchede 150 elever de 40 idéer for de frivillige dommere. Samtidig er en række særpriser blevet uddelt til hold, der udmærkede sig inden for emnerne produkt, life science, bæredygtighed og klima, social bæredygtighed samt service og digital innovation.

På vejen ud af DI’s store glaskonstruktion fik Morten Bødskov stukket Fonden for Entreprenørskabs 10 anbefalinger til en ny iværksætterstrategi stukket i hånden af forpersonen for fondens bestyrelse, Louise Lachmann. Dem kan man dykke ned i lige her.

Anne Juel Jørgensen, som er børne- og ungechef hos Danske Bank, der er en af hovedpartnerne på Company Programme, udtalte følgende i forbindelse med afvikling af arrangementet:

“Jeg er imponeret og ekstremt overrasket over den innovationshøjde, som de unge mennesker demonstrerer i deres løsninger. De tager afsæt i konkret problemstillinger, og niveauet er simpelthen så højt. De demonstrerer handlekraft og viden og repræsenterer den næste generation af iværksættere, som vi i den grad har brug for.”

Mesterskabet er arrangeret i samarbejde med Dansk Industri og Danske Bank. GenMab, Danfoss, EuroNext og Røde Kors har stået for særpriserne.