Tilbage til oversigten over Fondens artikler

30.04.2024

Vil forhindre druknedød: Syv studerende vinder med livreddende projekt

7 studerende fra Erhvervsakademi Aarhus og SIMAC var på en klar mission: at redde liv fra at drukne. Og budskabet gik altså rent ind hos dommerne, der placerede holdet på førstepladsen til det regionale Start Up Programme-mesterskab i Randers.

35 hold fra fem af landets videregående uddannelsesinstitutioner dystede tirsdag om titlen som regional mester i Start Up Programme, som er en entreprenørskabskonkurrence iværksat af Fonden for Entreprenørskab.

Og selvom Business Randers’ lokaler - hvor mesterskabet blev afholdt - var ladet med gode idéer, blev det altså Oculare, der løb med sejren som de regionale mestre fra vest.

De 7 studerende fra Erhvervsakademi Aarhus og SIMAC, Emil Bjørn Bech, Frederik Struwe Bødker, Isaac Linus Obel Christensen, Josefine Vallentin Sørensen, Lasse Frandsen, Marius Bendixen og Therese Malthe Ludvigsen stod bag ideen, der gav tilskuerne gåsehud, da den blev præsenteret for dommere og øvrige deltagere.

Oculare sikrer med anvendelse af de nyeste teknologier at kunne redde liv. 58 personer mister årligt livet ved solodrukneulykker. Men de kan reddes. Holdets havnerobot, der er udstyret med avanceret teknologi, herunder termisk billedbehandling og kunstig intelligens, vil være i stand til identificere og lokalisere personer i vandet og dermed forhindre druknedød.

Med en præmie på 10.000 kroner blev Oculare klappet og hyldet på scenen. Og med roserne fra salen og dommerne stod teamet bag Oculare bagefter både glade og lettede.

“Nu kan vi sige tak til alle, som har givet os råd og sparring undervejs,” lød det fra Therese efter præmieoverrækkelsen.

“Vi kan nu sikre os en dialogsøgning med Patent- & Varemærkestyrelsen”, fortsatte Isaac, Therese og Emil i kor.

På andenpladsen fulgte så Emilie Langelund, Kristine Abel og Lærke Pilgaard fra Erhvervsakademi Aarhus med Fællesskur, der med en ambition om at sikre social bæredygtighed og fremme lokalsamfundet og den lokale kultur på Fanø har skabt en vision om at favne fællesskabet. 

“Vi er blown away og meget glade for resultatet. Vi er stolte og også meget overvældede over hele oplevelsen i dag. Vi er så glade for den gode konstruktive feedback, vi har fået af alle dommerne. Det var en stor oplevelse i sig selv og være med” siger Emilie.

Den sidste podieplads gik til Celzios fra Erhvervsakademi Aarhus. De studerende, Maria Ellegaard Skovsgaard og Karoline Bekker, har, baseret på teknologi udviklet af NASA, udviklet overtøj, som kan udligne temperaturskifte.

Hele ballet blev åbnet af Randers Kommunes borgmester, Torben Hansen, der i sin åbningstale fremhævede vigtigheden af at turde tro på egne ideer og hyldede entreprenørskabs- og iværksætterevnerne hos de studerende på de videregående uddannelser.

Der var også besøg af sidste års regionale mestre - Signe Valeur og Alexandra Gerstof - der i dag driver virksomheden GAVN Studio. En virksomhed, der upcycler og sælger genbrugstøj. Det var den idé, de vandt mesterskabet med i fjor, og siden har de vundet både legater, herunder et Mikrolegat, og hevet investeringer hjem i det populære tv-program “Løvens Hule”.

Det bliver altså spændende at følge dette års vindere og se, hvordan de videreudvikler projektet med førstepræmien på 10.000 kr. I alt vil 12 teams fra dagens regionalmesterskab deltage i Danmarksmesterskabet i Start Up Programme på Nationalmuseet den 4. juni senere på året.

Tirsdagens præmier blev sponsoreret af EY og Randers investeringsselskab.

Selve arrangementet blev afholdt i samarbejde med Business Randers og Randers Kommune.

 

Deltagerne kom fra:

  • Professionshøjskolen UCN, Aalborg
  • Erhvervsakademiet Aarhus
  • VIA University College
  • Erhvervsakademi Dania
  • SIMAC